(Ver)dwalen met dementie

Statistieken tonen aan dat 60 procent van de mensen met dementie niet goed meer weten waar ze zijn en zelfs kunnen verdwalen in hun vertrouwde omgeving. (Ver)dwalen kan worden voorkomen met aandacht voor het volgende:

•   richt je op de oorzaak van het dwalen. Wakker worden door honger of dorst? Zijn geluiden van buiten een aanleiding om op onderzoek uit te gaan?

  beveilig uw huis met deur- en venster vergrendeling (bevestig sloten op een hoge of lage plaats op buitendeuren). Een andere mogelijkheid is bewegingsdetectoren op buitendeuren plaatsen of een bel aan de deurknop hangen.

•   ga na op welk tijdstip van de dag dwalen het meest voorkomt. Plan extra activiteiten of oefeningen tijdens deze periodes om de onrust te verminderen.

•   maak de buren betrokken. Zorg dat naaste buren u kennen en geef ze uw telefoonnummer voor het geval zij uw partner doelloos zien rondlopen. Zorg ervoor dat altijd een ID armband of hanger wordt gedragen, of voorzie kleding van een label met naam en adres.

Right at Home Nederland biedt zorg en thuisservice aan senioren en volwassenen met een beperking. Met deze ondersteuning kunnen zij zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

Meer weten? Bel Right at Home 085-273 5419 of mail [email protected] 

Need help right now? Call us any time at

08 52 73 54 19